Herman Brood

Herman Brood

Hermanus (Herman) Brood (Zwolle, 5 november 1946 – Amsterdam, 11 juli 2001) was een Nederlandse zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur. Brood onderscheidde zich door zijn kenmerkende zangstem en muzikale diversiteit. Hij was de Nederlandse belichaming van het hedonistische credo Sex, drugs & rock ‘n’ roll.

Persoonlijke leven
Herman Brood had verschillende langere relaties. Eind jaren zeventig
ging hij met de Haagse Dorien, voor wie hij het nummer Doreen schreef, dat op Shpritsz staat. Tijdens de tournee door Amerika ontmoette hij Laurie
McAllister, bassiste in de band The Runaways. Ook met haar heeft hij enkele jaren een relatie gehad. In 1983 leerde Brood de Brabantse Xandra Jansen kennen in de Amsterdamse discotheek ’36 op de schaal van Richter’, waar zij achter de bar stond. Ze trouwden op 3 januari 1985. In juli van dat jaar werd dochter Lola Pop Brood geboren. Zij was niet het eerste kind van Brood. In 1968 was hij vader geworden van zoon Marcel Buissink, die werd geboren na een one-night-stand met een Gronings model. In 1994 beviel Xandra Jansen van een tweede dochter, Holly Mae Brood, die echter niet verwekt was door Brood. Hij beschouwde Holly Mae echter wel als zijn eigen dochter en zij draagt ook officieel zijn achternaam, omdat ze geboren werd binnen het huwelijk van Brood en Jansen. Hoewel hij een aantal jaren niet bij zijn gezin woonde maar in zijn atelier, en veelvuldig vreemdging, is hij nooit van Xandra Brood gescheiden.

Druggebruik en overlijden
Door het gebruik van alle genotmiddelen was zijn lichaam tegen 2001
geheel uitgeleefd. Pogingen om af te kicken hadden geen succes. Op 11 juli 2001 om 13.28 uur sprong de vierenvijftigjarige Brood van het Amsterdamse Hilton Hotel af met in zijn binnenzak een briefje waarop stond:

“Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat
laat ik aan de crematie over. … Rous door zoals ik deed… en treur niet !
maak er een feest van. Ik zie jullie nog weleens. Ik ga nu bungy zonder
elastiek. Genade – pappa. DROWN IN MY OWN TEARS.”

Men stond perplex, evenals zijn platenlabel, omdat Brood, volgens Henkjan
Smits, bezig zou zijn aan een groot project, namelijk een jaren vijftig soulplaat met een groot orkest en onder meer samenwerkingen met Ann Peebles en Ray Charles. In de periode kort na zijn dood ontstond een levendige handel in schilderijen en zeefdrukken van Brood, waarbij ook vervalsingen opdoken. Brood werd gecremeerd in Westgaarde en zijn as werd begraven in een urnengraf op Zorgvlied waarop een reuzegrote grijze vrouwelijke engel staat (met op de rug bij de rechtervleugel een antikledingdiefstalknop).

Neem Contact met ons op

image/svg+xml

Menu

Follow me