Marc LaGrange

Marc LaGrange

(Kinshasa, 1957 – Tenerife, 25 december 2015) was een Belgische kunstfotograaf, die vooral bekend is om zijn naaktcomposities.

Vervuld van verlangen en sensualiteit, vieren de foto’s van Marc Lagrange fantasieën en verlangens, waarbij schoonheid en dromen centraal staan ​​in zijn wereld. Lagrange werd geboren in Kinshasa, Congo, in 1957. Zijn carrièrepad leidde hem van techniek tot fotografie, en zijn creativiteit van mode tot kunst. Privileging analoog over digitaal, de Antwerpse Belgische kunstenaar zoekt naar intimiteit en emotie in tegenstelling tot kunstmatige effecten. Zijn gigantische polaroids, die wereldwijd zijn tentoongesteld, zijn zowel een krachtig voorbeeld van zijn vak als zijn aandacht voor detail: hij kan de textuur van de huid weergeven, natuurlijke rondingen benadrukken en zijn modellen opvallen. Lagrange werkt complete sets uit tot hij de juiste stemming vindt die hij wenst over te brengen, met als einddoel de beelden te creëren die hij wil. Van de kleur van de muren tot de vorm van een stoel,

Gedurende zijn carrière heeft Lagrange dezelfde vrouwen gedurende verschillende perioden gefotografeerd, waardoor ze in zijn muzen zijn veranderd. Inge Van Bruystegem – een opvallend model en een getalenteerde danser – is daar een van. Lagrange werkt al meer dan vijftien jaar met haar samen en ontwikkelt een bevoorrechte relatie. Het vertrouwen dat in de loop der jaren tussen hen is gegroeid, is vrij zeldzaam in fotografie en levert nog steeds verrassende resultaten op. Mensen die poseren voor de lens van Lagrange eindigen spontaan meer over zichzelf dan ze misschien van plan waren. Een ding dat Lagrange respecteert is het mysterie en de kracht van vrouwen: zelfs volledig naakt, zijn zijn modellen zelfverzekerd en onder controle; echte protagonisten in tegenstelling tot passieve figuren.

In 2012 gaf Delvaux, het oudste luxe lederwarenhuis ter wereld, Lagrange de opdracht om portretten te maken van vrouwen van verschillende generaties die hun relatie met hun handtassen weergeven. De zwart-witfoto’s, die verleidelijk en elegant zijn, hebben een nieuwe serie voortgebracht die nog steeds aan de gang is. In 2014 reisde Lagrange naar New York om iconische vrouwen te fotograferen en de resultaten waren krachtig. Van Carmen Dell’Orefice tot Zani Gugelmann ontmoette hij een aantal van Manhattan’s meest stijlvolle en invloedrijke vrouwen en veroverde hun kracht en charisma. De serie heette Timeless Beauties en latere reizen naar China, Japan en andere belangrijke bestemmingen voor Delvaux werden georganiseerd. Sinds 2008 heeft Lagrange bovendien zijn videowerk ontwikkeld, inclusief een film voor de geurlancering van het modemerk Supertrash. In 2012,

Het werk van Marc Lagrange werd geëerd met verschillende tentoonstellingen in Europa en de Verenigde Staten. In 2011 introduceerde Maison Lagrange meer dan 240 kunstwerken voor het publiek, waarvan velen voorheen ongezien waren. De retrospectieve duurde zes maanden. Het jaar daarop spreidde zijn Extra Large Marc Lagrange-show in Graz, Oostenrijk, zich uit over 3.000 vierkante meter. Lagrange neemt ook regelmatig deel aan Art Miami en verschillende boeken zijn gepubliceerd onder zijn naam, waaronder Polarized door Ludion in 2009 en Marc Lagrange 20 door Lido in 2009. In 2013 werd Diamonds and Pearls uitgegeven door teNeues in 80 landen. Het jaar daarop, in 2014, publiceerde hij Hotel Maritime – Room 58, een privé-editie die beperkt was tot 300 exemplaren en waarvan de inhoud internationaal werd getoond. De atmosfeer van Hotel Maritime – Room 58 weerspiegelt enkele van de meest soulvolle en aanlokkelijke schilderijen van Edward Hopper. Conceptueeler dan zijn eerdere werken, het onderstreept de beschrijvende kwaliteit van zijn kunst.

In 2015 was een selectie van de iconische werken van Lagrange te zien op de TEFAF-kunstbeurs in Maastricht, Nederland. Senza Parole, dat deels plaatsvond in het Italiaanse Pietrasanta, gekoppeld aan het Handelsbeurs-project in Antwerpen, België en een Fellini-geïnspireerde shoot op het barokke hok van Paolo Calia in Parijs, deze drie series maken deel uit van dit nieuwe boek.

 

Marc Lagrange blijft zoeken naar bijzondere onderwerpen en onverwachte verhalen, waarbij de mens centraal staat in zijn benadering.

image/svg+xml

Menu

Follow me