May Brit van de Coterlet

May Brit van de Coterlet

Geboren in Berlijn en woont sinds twintig jaar in Nederland.

May Brit tekent en schildert al van kinds af aan en werd geïnspireerd door haar opa die doceerde op de kunstacademie in de Duitse hoofdstad.

Ze heeft daar een opleiding voor onderwijzeres gevolgd en heeft jaren lessen aan de kunstacademie in Laren gevolgd. Ze geeft inmiddels 12 jaar lessen voor fijn-schilderen. In haar werk past ze de masterclass technieken toe van meester-schilders Cornelis Le Mair en van Svetlana Tartakovska. In combinatie van deze technieken en haar eigen techniek ontstaan realistische schilderijen die altijd een emotionele boodschap bevatten. Ze schildert de innerlijke pracht en het mysterie van de mens.

May Brit schildert inmiddels al zo’n dertig jaar, maar weet nog steeds precies waar het allemaal begon. ,,Mijn opa was docent aan de kunstacademie in Berlijn. Hij nam mij vroeger mee naar allerlei musea. Dat vond ik zo inspirerend.’’ Dertien jaar lang volgde May Brit opleidingen aan verschillende kunstacademies. Inmiddels geeft ze zelf schilderles en zijn haar hyperrealistische schilderijen niet meer van echt te onderscheiden. ,,Dat je iets op een doek tovert dat de illusie moet geven dat het de werkelijkheid is, dat vind ik het mooiste aan het realisme.” Om haar kunst zo echt mogelijk te laten lijken, gebruikt ze foto’s ter inspiratie. Ook die maakt ze zelf. ,,Ik zoek goed naar mijn modellen. Meestal is dat mijn dochter. Zij is mijn muze. Wij voelen elkaar zo goed aan.’’ Haar dochter heeft ze aangestoken met een liefde voor kunst. ,,Zij kan ontzettend goed tekenen’’, aldus haar trotse moeder.

May Brit schildert verschillende lagen over elkaar. Meestal 7 tot 8 lagen. De onderlagen met een beperkt palet, wat belangrijk is om het juiste schaduw licht effect te creëren. Hierop worden de top lagen met onder andere een aantal glacé lagen aangebracht.

Kunsthistoricus Henny Goedegebuure over May Brit: “Ik staar naar  het subliem geschilderde werk van May-Brit en voel een intense bewondering bij het zien van zoveel talent en gedegen kennis van ambachtelijke schilder technieken. Hier is een schilder pur sang aan het werk geweest. Het doet me denken aan al die kunstenaars uit het verleden die steeds hun verworvenheden overdroegen van generatie op generatie. Zo ontstond een eeuwenlange traditie waar ook vandaag de dag nog op voortgebouwd wordt. May-Brit is er een sprekend voorbeeld van.”

Neem contact met ons op.

image/svg+xml

Menu

Follow me