Sanaa Bouyaghroumni

Sanaa Bouyaghroumni

Sanaa is geboren en gedeeltelijk getogen in Casablanca (Marokko).

Als ze zes jaar oud is, verhuist ze met haar ouders naar Nederland. Ze groeit op in een artistiek, kunstminnend gezin en kunst en cultuur zijn haar dan ook met de paplepel ingegeven. Haar moeder is een succesvol kunstenares, haar zus schrijfster en een andere zuster is modeontwerpster.

Kunst en cultuur waren en zijn altijd toonaangevend in haar leven.

Het was 2010 toen Sanaa, die altijd de drang voelde om te creëren, begon met haar schilderkunst. Mede geïnspireerd door haar moeder, experimenteert ze met verschillende schilderstechnieken, maar uiteindelijk kiest ze voor olieverf. Sanaa is autodidact en ontwikkeld, geïnspireerd door het leven en haar Arabische achtergrond, een unieke stijl. Haar werk is vol van levendige kleur, vormgeving en licht en nodigen uit tot het maken van een denkbeeldige reis naar het land van 1000 en 1 nacht vol verborgen boodschappen.

In september 2012 wint Sanaa de tweede prijs van de Public Choice Award op de jaarlijkse Nederlandse kunstbeurs.

In 2013 heeft ze een grote solo expositie in Rabat (Marokko) waarbij ze al haar werk uitverkoopt.

Later exposeert ze in o.a. Nederland en Spanje.

Sanaa schildert o.a. met haar blote vingers. Door het linnen met haar vingers aan te raken, wordt haar creatieve energie vrijgegeven en omgezet in schilderijen die de toeschouwer uitdagen achter de oppervlakkigheid van de eerste indruk van het materiaal te kijken.
Sanaa’s schilderijen zijn een, middels verschillende gemoedstoestanden en gedachten, denkbeeldige reis waarbij het licht, de kleur en de vorm als leidraad dienen. Haar werk is deels droomachtige fantasie, deels realiteit. Soms vinden elegante, verleidelijke vrouwen genade in haar schilderijen. Vaak met gesloten ogen, delicaat, gedempt, ingetogen en mysterieus, soms met wijd geopende ogen, stoutmoedig, starend, in het oog springend en confronterend, maar altijd is de rust en het stilzwijgen impliciet.

Sanaa’s boodschap is er een van vrede, hoop en kalmte, maar ook een spiegel van subtiele illusies en ambiguïteit. Een sleutel is te vinden in de gedichten van de beroemde 13e -eeuwse Perzische dichter Jalal ad-Din Rumi die vaak een referentie zijn voor Sanaa’s schilderijen.
Het is aan de kijker om te beslissen welke deur te openen en welke “reis” te nemen. Omdat soms zoals de beroemde Duitse auteur Ludwig Börne ooit zei: “het verliezen van een illusie een persoon wijzer kan maken dan de waarheid te vinden”.

image/svg+xml

Menu